VINCEKOVO
Vinogradarski blagdan posvećivanja trsja Dug i trnovit put do vrhunske vinske kapljice svake godine počinje otvaranjem radova u vinogradu, blagoslovom trsja o blagdanu Svetog Vinka. U Daruvaru je ova tradicija iznimno omiljena i njeguju je svi vinogradari. Središnja županijska proslava blagdana Sv. Vinka, blagoslov trsja i ogledna rezidba organizira se svake godine u nasadima drugog daruvarskog vinogradara. Uz obavezno pečenje kobasica i špeka na dugačkim štapovima iznad vatre, uz pjesmu, ples i kuhano vino, održava se pučko i crkveno posvećivanje trsja, ogledna rezidba, vješanje kobasica na još uspavanu lozu i obilato polijevanje orezanih trsova mladim vinom za bolji urod. S obzirom da na Vincekovo ne valja sam u klijet ići, nakon središnjeg obreda, ljubitelji vinske kapljice nastavljaju Vincekov pohod po imanjima domaćih vinogradara i vinara, kako bi se dostojno obilježio početak vinogradarske godine.
MARTINJE
Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja (krštenja) mošta u mlado vino na dan Sv. Martina, koji se po rimokatoličkom kalendaru obilježava 11. studenog. Budući da je od davnina taj blagdan pratilo uživanje u mladom vinu, diljem Europe nastala je tradicija krštenja mošta popraćena bogatom trpezom, koja je u Hrvatskoj najizraženija u sjeverozapadnim vinorodnim područjima. Vinari i vinogradari daruvarskog kraja Martinje obilježavaju na tzv. središnjoj ceremoniji krštenja mošta upriličenoj za puk, koja se odvija na gradskom trgu. Na štandove se iznosi bogata ponuda vina članova Vinogradarske zadruge, punktova Daruvarske vinske ceste i gastro ponuda, održava se ceremonijal „krštenja mošta“ i kulturno-umjetnički program gostujućih i domaćih folklornih društava.
VINODAR – najzabavniji festival vina
Dobri poznavatelji vina znaju da je daruvarski kraj od davnina poznat po vrsnim sortama vinove loze i dobrim vinima. Uzgoj vinove loze na ovim područjima ima stoljetnu tradiciju, jer pitomi i sunčani obronci Papuka pružaju idealne uvijete za uzgoj. Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara koja ukupno traje tjedan dana. Prvi dio tjedna se sastoji od raznovrsnih stručnih predavanja, terenskih radionica, stručnog ocjenjivanja vina, okruglih stolova koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i očuvanju vina kao i usklađivanja sa zakonodavstvom EU. U posljednja tri dana manifestacije (petak, subota i nedjelja) gradski trg se iz urbanog pretvara u sajmeno središte koje posjetiteljima nudi bogatu gastronomsku ponudu, domaći sir, med, medne prerađevine, slavonski pršut, kulen, kao i bogatu ponudu vina domaćih vinara, rakija i raznih likera. Prikazuju se tradicionalni obrti, suveniri i rukotvorine. Subota je rezervirana za Vinodarsku povorku koja je slikovit i zabavan prikaz duge tradicije uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u daruvarskom kraju, prikaz vinogradarskih radova, starih alatki i suvremene mehanizacije, a sve prožeto pjesmom i plesom gostujućih i domaćih folklornih društava. Uz brojne domaće i gostujuće izlagače na trgu, doživljaj upotpunjuje i cjelodnevna glazba tamburaša, ponuda šarana na rašljama, a neizostavna atrakcija svake godine je pečeni vola na ražnju. Večernji sati su rezervirani za koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a ugostiteljski objekti rade 24 h. Za najmlađe posjetitelje razonoda je osigurana u zabavnom parku.